Kontakt telefon:
030 311 001
info@domzdravljabar.com
Ponedjeljak, 30. Mart 2015.

Savjesno i odgovorno izvršavanje ljekarske profesije

Intervju: Dr Ganimeta Hodži, specijalista opste medicine i izabrani doktor u ambulanti barskog Doma zdravlja u Ostrosu 

 

Mala ali predana ekipa predvođena dr Ganimetom Hodži pruža medicinsku pomoć mještanima Ostrosa i okolnih sela. Iako uslovi za rad nijesu idealni, to ne sprečava dr Hoži da sa puno pažnje i profesionalizma pristupi svakom pacijentu. Njenu posvećenost poslu cijene i poštuju ne samo mještani kojima svakodnevno pruža medicinske usluge, već i kolege. 

 

Baviti se ruralnom medicinom nije lako, ali dr Hodži već 16 godina uspješno savladava sve profesionalne prepreke. 

 

Ruralna medicina je pružanje zdravstveni usluga građanima koje žive i rade u seoskim područjima. Ona obuhvata pružanje medicinskih usluga svim starosnim grupama, od rođenja do duboke starosti. Velika je razlika između ruralne i urbane medicine. U gradovima je mogućnost liječenja, diajgnostike i specialističke konsultacije lakše dostupna, dok su u ruralnoj sredini, pacijenti upućeni na jednog doktora koji raspolaže oskudnim dijagnostičkim sredstvima, kao što je laboratorija ili rentgen. Udaljenost od bolnice je velika, oko 40 km, što dodatno otežava rad. Zakazivanje pacijenata i njihova elektronska evidencija je nemoguća zbog nepostojanja mreže, pa se sav posao koji se obavlja na računaru, radi kod kuće. Izabrani doktor u ruralnoj sredini ima obavezu da organizuje dežurstva nakon radnog vremena i tokom vikenda, zbog zbrinjavanja hitnih slučajeva. 

 

Predani humanisti čine ekipu ambulnte na Ostrosu. 

 

U ambulanti ima ukupno šest zaposlenih. Osim mene, u ambulanti Ostros rade i medicinski tehničar, visoka medicinska sestra, patronažni tehničar i vozač sanitetskog vozila. 

 

Zahvaljujući dr Hodži i njenom timu mještani Ostrosa ne moraju da odlaze u Bar ili neki drugi grad na pregled. Večinu medicinskih usluga mogu da dobiju u mjesnoj ambulanti. 

 

Medicinske usluge koje pružamo u ambulanti su: preventivni i kurativni pregledi, obrada i šivanje rana, skidanje postoperativnih konaca i ispiranje ušiju. Takođe, obavljamo sistematske preglede od rođenja do studentskog uzrasta i određujemo individualne kalendare za vakcinaciju. 

 

Iako je ambulanta smještena u ruralnom području, kvalitet opreme ne zaostaje za opremom u gradskim ambulantama. 

 

Mnoge ambulante sigurno nemaju opremu koju mi posjedujemo. Zahvaljujući velikom doprinosu direktora i menadžmenta Doma zdravlja Bar, donacijama naših iseljenika i turske Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju „TIKA“ imamo opremljeno sanitetsko vozilo, defibrilator,ekg monitoring, ekg portabel za rad u terenu i invalidska kolica. 

 

Dr Hodži uživa u svom poslu, mada joj ponekad vremenske neprilike prave problem i otežavaju rad 

 

Ambulanta Ostros pokriva dvije mjesne zajednice Ostros i Đuravci, sa oko 22 sela. Broj registrovanih pacijenata je 1647. Broj mjesečnih pregleda kreće se između 600 – 700, kućnih pregleda ima 20-30, a patronažnih posjeta ima od 150 do 200. Naporno je obavljati sve ove preglede sam, pogotovo zbog raštrkanosti naselja, nepristupačnosti terena, velike udaljenosti od bolnice i Doma zdravlja, vremenskih neprilika kao što su snijeg, magla i kiša kada treba pješačiti i po nekoliko kilometra. Ali sve se to dobro podnosi kad je komunikacija sa pacijentima uspješna, saradnja medicinske ekipe sa članovime porodice dobra, pa se stoga mogu lakše donjeti odluke o daljem tretmanu pacijenta. 

 

Problema pri radu ima, ali se i oni brzo riješe. 

 

Imajući u vidu sve što sam do sada rekla jasno je da problema ima i da su oni raznovrsni, jer treba naći rješenje za svaku situaciju i svakom pacijentu pružiti pomoć. Treba adekvatno liječiti, zbrinuti nepokretne, rješavati hitne slučajeve i održavati vitalne funkcije do najbliže bolnice što nije nimalo lako, pogotovo u ruralnim oblastima. 

 

Ambulanta Ostros je dobro opremljena i u njoj rade stručni ljudi, ali uvjek ima mjesta za poboljšanja. 

 

Prioritena potreba ambulante Ostros je regulisanje interneta, brži rad kompjutera, vozilo za kućne posjete i svakodnevni rad spremačice koja trenutno dolazi samo dva puta nedeljno. 

 

Prostorije ambulante Ostros rado ugošćavaju sve one koji su spremni da podjele svoje znanje i iskustvo, ili da nauče nešto novo. 

 

Sa zadovoljstvom vam mogu reći da svake godine organizujemo razna predavanja o dijabetesu, promovisanju zdravlja i zdravim stilovima života. Djecu iz osnovnih i srednjih škola edukujemo o štetnosti droga i pušenja. Zajedno sa viskom medicinskom sestrom organizujemo predavanja o dojenju i njezi porodilja. 

 

Dr Hodži je rado viđena gošća na konferencijama i skupovima, na kojima ima priliku da sa kolegama razmjeni iskustva i usavrši stečeno znanje. 

 

Što se tiče usavršavanja, trudimo se da ne zaostajemo i da učestvujemo na stručnim skupovima koliko god je to moguče. To pokazuje i licenca za praksu koju sam dobila 2011. godine. Trnutno se pripremam za učešće na Svjetskom kongresu ruralne medicine u Dubrovniku na kome ću predstaviti svoj rad.  

 

Za poseban doprinos u radu i afirmaciji humanih načela profesije dr Hodži je 2014. godine uručena nagrada Ljekarske komore „Doktor Branko Zogović.“ 

 

Nagrada „Doktor Branko Zogović“ za moj dugogodišnji rad je veliko priznanje. Ovo priznanje potiskuje sve moje strahove i strepnje kao jedinog doktora na području Krajine, i predstavlja podstrek za dalji rad.  

 

Intervju preuzet sa portala www.medicalcg.me 

 

Obavještenja još:
Petak, 22. Februar 2013.
Radna posjeta ministra zdravlja prof.dr Miodraga Radunovića
Srijeda, 03. Jul 2013.
Završeni radovi na uređenju ambulante Ostros
Utorak, 05. Novembar 2013.
Dom zdravlja Bar je otpočeo sa vakcinacijom protiv sezonskog gripa
Srijeda, 25. Mart 2015.
Centar za djecu sa posebnim potrebama ponovo počeo sa radom
Subota, 28. Mart 2015.
Potpisan memorandum o saradnji sa Fondom PIO Crne Gore i udruženjem penzion
Ponedjeljak, 30. Mart 2015.
Savjetovališta - Kontinuirana edukacija u Domu Zdravlja Bar
Nedjelja, 22. Mart 2015.
Svjetski dan voda - 22. Mart
Petak, 20. Mart 2015.
Kalendar zdravlja
Utorak, 07. April 2015.
Svetski dan zdravlja 2015
Petak, 04. Decembar 2015.
Tim za higijenu ruku Doma Zdravlja Bar
Nedjelja, 31. Januar 2016.
Obuka za upotrebu gestovnog govora
Utorak, 21. Jul 2015.
Radna posjeta ministra zdravlja prof. Dr Budimira Šegrta i direktora Fonda za zdravstveno osiguranje dr Kenana Hrapovića
Petak, 06. Novembar 2015.
Ministar zdravlja prof.dr Budimir Šegrt u radnoj posjeti Zdravstvenoj stanici Ostros
Četvrtak, 24. Mart 2016.
24.mart - Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze
Četvrtak, 07. April 2016.
Dom zdravlja Bar brojnim aktivnostima obilježiće 7.april Svjetski dan zdrav
Petak, 08. April 2016.
Dom zdravlja Bar obilježio 7. april, Svjetski dan zdravlja
Utorak, 17. Maj 2016.
Gostovanje direktora Doma Zdravlja Bar mr Borislava Lalevića u jutarnjem programu RTCG
Petak, 07. April 2017.
Dom zdravlja Bar je obilježio 07.april svjetski dan zdravlja
Lokacija doma zdravlja
Kontakt telefon i adresa
030 311 001
JZU Dom zdravlja Bar
Jovana Tomaševića 42
85000 Bar, Crna Gora