Презентацији међународног пројекта digNEST и представљања Програма развоја здравственог туризма Црне Горе 2021-2023. године у Дому здравља Бар

Дана 30.03.2022. године у Дому здравља Бар је одржан састанак на коме је презентован међународни пројекат ДигНЕСТ- Дигитално предузетничко гнијездо и индустрија 4.0 у Црној Гори као и Програм развоја здравственог туризма Црне Горе са Акционим планом до 2023. године.  

Састанку су присуствовали:Вук Вујовић, дипломирани правник, директор Дома здравља Бар, др Мартина Цицмил, помоћник директора за медицинска питања, Оливера Мугоша, дипломирани правник, секретар установе, др сци. мед. Љиљана Јовићевић, специјалиста епидемиологије, координатор Одсјека за епидемиологију, Лука Мугоша, дипломирани политиколог и Јелена Станишић, социјални радник.  

Испред Министарства здравља Црне Горе наведени пројекат и програм су представиле Наташа Жугић, начелница Дирекције за развој и планирање здравственог туризма, координатор пројекта и Нина Миловић, начелница Дирекције за здравствену заштиту и фармакологију. 

Пројекат је финансиран из програма ЕРАСМУС (ЕУ), у којем је један од националних партнера и Министарство здравља Црне Горе. На састанку је истакнуто да је циљ овог пројекта да допринесе повезивању универзитета и привредника кроз унапрјеђење људских ресурса и дигиталних рјешења која задовољавају потребе привреде и која су препозната кроз националне политике, стратегије и правце развоја. 

Вођени Стратегијом паметне специјализације С3 Црне Горе, изабране су двије области за које се сматрало да Универзитет Доња Горица и Универзитет Црне Горе имају највише потреба да развију своје капацитете и искористе финансирање из овог позива, а један од њих је и Одрживи и здравствени туризам, чији су основни циљеви дефинисани кроз:  

- Развој нових и унапређење постојећих здравствених капацитета и 

- Увођење иновативних технологија и пословних модела у области здравља  

 

У пројекат су укључени следећи партнери из Црне Горе: 

• УДГ- Универзитет Доња Горица - координатор 

• УЦГ- Универзитет Црне Горе 

• ПКЦГ- Привредна комора Црне Горе 

• КЦЦГ- Клинички центар Црне Горе 

• МоХ_МНЕ- Министарство здравља Црне Горе 

• МоА_МНЕ- Министарство пољопривреде Црне Горе 

• Мљекара “ЛАЗИНЕ”, Даниловград 

Инострани партнери на пројекту су: 

• ХФУ- Фуртwаген Университy из Њемачке, који има изузетно развијену сарадњу са Њемачком привредом у области Индустрије 4.0 

• БМЕ- Будапест Университy оф Ецономицс анд Тецхнологy, Хунгарy, који има велико искуство у примјени дигиталних технологија и покретању бизниса у области пољопривреде 

• УоА- Натионал анд Каподистриан Университy оф Атхенс – Грееце који има велико искуство у примјени медицинске информатике у области здравља 

• Компанија ЦомТраде – Сербиа која има велико искуство у развоју дигиталних сервиса различите намјене.  

 

У презентацији Програма развоја здравственог туризма Црне Горе 2021-2023. године, с Акционим планом до 2023. Године, наглашена је визија програма којом је дефинисано да ће у 2024. години, здравствени туризам у Црној Гори представљати најважнији сегмент црногорске цјелогодишње туристичке понуде, којег прате посебно дизајнирани туристички производи прилагођени за здравствене туристе. 

На састанку је истакнуто да здравствени туризам може у релативно кратком року да постане један од водећих туристичких производа Црне Горе, посебно користећи компаративне предности (љековито и ароматично биље, љековито блато, живи свијет из мора). 

Истакнуто је да су цијене здравствених услуга у Црној Гори релативно ниже у односу на земље Западне Европе и једног броја земаља Балкана, што нас као дестинацију и медитеранску земљу чини изузетно конкурентним како на европском тако и на свјетском тржишту. 

Представници Дома здравља Бар подржали су иницијативу Министарства здравља којом су препознате здравствене установе којима је оснивач држава у промоцији здравственог туризма као једног од главних циљева и приоритетних активности Владе Црне Горе и Министарства здравља. 

Сви заинтересовани учесници могу наћи све потребне информације на wеб старници https://dignest.me/#/ како би могли учествовати и дати допринос у реализацији овог пројекта. 

 

61