Press konferencija 25.06.2021

Pres konferencija projekta HEPSC - Healthy Eating Preschools Children održana je u petak, 25.06.2021. godine u prostorijama JZU Dom zdravlja Bar sa početkom u 12h. Konferenciji su prisustvovali predstavnici vodećeg partnera, direktorica javne predškolske ustanove u Baru, predstavnici privatnih predskolskih ustanova u Baru i mediji. 

Cilj konferencije je bio da upozna javnost o ciljevima, dosad sprovedenim i budućim aktivnostima na projektu, kao i o benefitima koje dobijaju najmladji kroz ovaj projekat – unapređenje zdravlja stanovništva počev od najmlađih, tj. uspostavljanja pravilne ishrane kod dece. 

Projekt menadžer, dr Snežana Barjaktarović Labović istakla je da je DZ Bar vodeći partner na projektu HEPSC koji je otpočeo 01.10.2020.godine a trajaće 2 godine. Glavni cilj projekta je povećanje bezbednosti i kvaliteta ishrane predškolske dece. Projekat se sprovodi unutar programa prekogranične saradnje IPA CBC Croatia-Bosnia and Hercegovina-Montenegro. 

Projekt menadžer je istakla da se na jesen planiraju edukativne radionice za roditelje, vaspitače i zaposlene u kuhinji, kao i sprovođenje obuke među zdravstvenim radnicima i edukacije za medicinske sestre, uključujući i patronažne, i na taj način dodatno podsticati dobro zdravlje kod najmlađih. U tu svrhu biće pripremljen i edukativni materijal, koji će u najvećem delu biti namenjen deci, a predviđeni su i specijalizovani vodiči za roditelje i zaposlene u vrtiću o pravilima adekvatne ishrane, kako bi se pojasnila veza između hrane i zdravlja, sprečile posledice pogrešne ishrane i pojave bolesti koje se prenose hranom. 

Dr Labović je navela da su dosad realizovane sledeće aktivnosti: nabavljeno je vozilo koje se koristi za uzorkovanje hrane, vode i briseva, a prvenstveno je namijenjeno za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene bezbjednosti hrane, u svim registrovanim vrtićima, privatnim i državnim što je tek jedan je od benefita projekta, koji će pomoći njegovu realizaciju. Do septembra se očekuje i završetak rekonstrukcije Savetovališta za zdravu ishranu i početak rada Savetovališta u kojem će deca, njihovi roditelji, drugi članovi porodice i zaposleni u vrtiću, a kasnije i svi građani, moći da dobiju stručne savjete o pravilnoj i zdravoj ishrani. Sledi i nabavka laboratorijske opreme koja će omogućiti veću i efikasniju kontrolu uzoraka hrane u vrtićima. 

Menadžerka projekta je ovom prilikom iskazala veliku zahvalnost u ime DZ Bar Vladi Crne Gore, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu finansija, jer su prepoznali značaj ovog projekta kako za Bar tako i za celu primorsku regiju i kroz odobrenu pozajmicu od 100.000€ omogućile blagovremeno i uspešno sprovođenje svih planiranih aktivnosti.  

Predstavnici vrtića su istakli da je veoma važno što je ovaj projekat dobio podršku i što se realizuje, jer su razne alergije i prateće bolesti sve učestalije kod sve dece, a posebno se mora voditi računa o mališanima sa posebnim obrazovnim potrebama. Zato je neophodno da postoji kontinuirana saradnja vrtića sa Domom zdravlja i da se unapred raduju svemu što donosi ovaj projekat. Istakli su i da je projekat odličan jer polazi od ishrane male dece i pruža priliku roditeljima da na vreme dobiju uputstva o tako važnom segmentu za zdravlje mališana. 

Na konferenciji je prikazan i promotivni materijal koji je dosad uradjen i učesnicima konferencije je podeljen isti. 

Zakazivanje pregleda za odrasle
030 314 614 030 314 579
Zakazivanje pregleda - pedijatrija
030 314 608
59